Tips för din gräsmatta
Ange undertext här

Tips och åsikter för din gräsmatta enligt mig och mina erfarenheter. 

Vertikalskärning 

Varför man vertikalskär? Jo, utan utan syre, vatten och solljus mår inte gräset bra. När man skär gräsmattan så river man upp thatch (filt), thatch är organiskt material som skapas av gammalt gräsklipp, löv, osv. Thatchen stoppar syret, vattnet och solljuset att nå ner till rötterna. Även gräsplantan klyvs och etablerar nya plantor som senare skapar en tätare gräsyta.

Att vertikalskära gräsmattan gör man inte för att dra upp ogräs och mossa, man vertikalskär för att ge gräsmattan syre så gräset kan övervinna ogräs och mossa. 

Enligt mig bör man 1 /gång per åt göra denna åtgärd, helst 2. 

Hjälpsådd, gödsling och dressing är alltid åtgärder som är bra att göra i samband med vertikalskärning, men inget måste.

Gödsling 

Hur ofta ska man gödsla? Hur mycket ska man gödsla? Vad ska man gödsla med?

Enligt min åsikt för ett bra schema för en bra standard gräsmatta så bör man gödsla 4 gånger per säsong. 

Lagom mängd är 10-12 kg per 400 m2. Men såklart kan man använda både mer och mindre, allt beror på hur noga man sprider och hur man sprider. 

Att slänga ut gödning för hand är något jag är väldigt positiv mot, då riskerar man inte att slänga på plattor eller i rabatter vilket leder till många procent spill.

Vad ska man använda för gödning då, jo jag tycker man kan följa en enkel regel. På våren så ha högre procent N (kväve) och mindre procent K (kalium). För varje kommande spridning så ska man vända på siffrorna. Öka Kalium mängden och minska kväve mängden desto längre på säsongen som går. På sensommaren/ höst så använd gärna ett långtidsverkande gödsel.

Dressning

När folk nämner eller pratar om att dressa gräsmattan så gör man det gör att få den jämn och fylla igen ojämnheter. Det är delvis rätt men framförallt dressar man för att binda näringsämnena vid gräsytan/rötterna och även vid hjälpsådd få de nya fröna skyddade mot fåglar och binda fröna mot jorden.

Självklart kan man dressa för att få en jämnare gräsmatta men man får vara beredd på att det krävs enormt mycket mängd dressjord/ dressand och det riskerar även att kväva gräset om man lägger för mycket.

Dressa med sand om du har en jordig uppbyggnad och dressa med jord om du har en sandig uppbyggnad.

Luftning

Det är skillnad på luftning och vertikalskärning. När man luftar gräsmattan med solida pinnar så skapas små hål i gräsmattan som gör att syre och solljus når neråt till rötterna och etablerar gräsmattan bättre. Pinnarna klyver inte plantan som vid vertikalskärning. 

I förebyggande syfte ska man lufta för att vattnet ska rinna neråt enklare och inte stanna uppe vid ytan och skapa pölar.

Vid en kompakt gräsyta är det väldigt viktigt att lufta, gräsmattan kommer kännas mycket mjukare och som jag skrev ovan så kommer luft neråt.


Gräsklippning
Gräsklippning

Gräsklippning

Gräsklippning handlar precis som allt annat vad för nivå man har. Vissa säger 1 gång i veckan räcker och vissa 2. 

MEN har du krav och vill ha en fin gräsmatta så klipp 2-3 gånger i veckan, desto mindre del av gräsplantan du klipper av desto bättre. 

KLIPP ALDRIG AV MER ÄN EN TREDJEDEL AV GRÄSSTRÅET och glöm inte att samla upp gräset.

Invintra gräsmattan

Rensa alltid upp allt organiskt material såsom löv, pinnar osv från gräsmattan. Jag anser att det inte räcker en gång, man bör göra det efter behov. 

Allt organiskt material kväver gräset inför våren och se inte gräsmattan som en kompost.